En överblick på en stad
/ Kvarnerup Konsult

Elinstallation

Kvarnerup har både elektriker och elingenjörer under samma tak. Verksamheten arbetar utifrån ett koncept där det är möjligt att ta hjälp av oss genom hela processen - från planering till konstruktion och installation.

Privat

Nybyggnation, renovering, jordfelsbrytare, laddbox till elbil eller solceller? Som privatkund kan vi hjälpa dig med allt från att byta en stickkontakt till att planera för el i en hel fastighet.

Läs mer
arrow_forward

Företag

Vi på Kvarnerup arbetar med allt från service av elanläggningar till konstruktion och installation i nyproduktion eller renovering.

Läs mer
arrow_forward

Solkraftguiden

Här samlar vi fördjupad kunskap och utökade svar på vanliga frågor i form av inlägg om solkraft och elinstallation.

/ FAQ

Vanliga frågor om elinstallationer

Här samlar vi information om elinstallationer och nyheter för vidare fördjupning och utökade svar på vanliga frågor.

Vad får jag göra själv med el?
expand_more
Rätt kunskap och försiktighet är oerhört viktigt vid allt arbete med elektricitet, men det finns några saker som man får gör utan att vara utbildad.
- Byta trasiga glödlampor
- Byta lamphållare
- Montera skarvsladdar
- Montera sladdströmbrytare och stickproppar
- Reparera och byta ut delar i trasiga skarvsladdar och apparatsladdar
- Byta befintlig strömbrytare för högst 16 A som är placerad i egen kapsling eller dosa
- Byta befintligt vägguttag för högst 16 A som är placerat i en egen kapsling eller dosa
- Det är viktigt att du vet hur arbetet ska utföras, är du det minsta osäker så överlåt arbetet till ett elinstallationsföretag.
Varför ska jag byta lampkontakter?
expand_more
Från och med 2019 gäller en ny typ av stockproppar och uttag för anslutning av taklampor i Sverige. Standarden ska öka säkerheten samt underlätta handel i EU. De nya varianterna är CE-märkta och antingen jordade eller dubbelisolerade.
Kan man ladda sin elbil i ett vanligt vägguttag?
expand_more
Det är varken säkert eller smart att ladda sin elbil i ett vanligt vägguttag. Det tar både länge tid och ökar brandrisken då eluttag och kablar inte är dimensionerade för hög belastning under lång tid. På grund av att det går emot rekommendationerna för laddning av elbil täcker oftast inte heller försäkringsbolagen eventuella skador. Utöver brandrisk är det inte heller möjligt att hantera laddsessioner via ett vanligt eluttag. Prata med oss så hjälper vi dig hitta rätt laddbox för din elbil.
När måste man ha jordfelsbrytare?
expand_more
Det finns krav på att uttag ska skyddas av jordfelsbrytare inomhus i bostäder, daghem, förskolor, grundskolor och fritidshem. Utöver etta finns det även krav på att uttag upp till 32 ampere som används av lekmän ska skyddas av jordfelsbrytare.
Varför löser mina säkringar ut?
expand_more
Att säkringen går är ofta ett tecken på överbelastning eller att det finns något fel i installationen eller i någon ansluten produkt. Om du exempelvis har många värmealstrande apparater anslutna samtidigt kan det vara orsaken. Exempel på apparater som ofta bidrar till överbelastning är spis, tvättmaskin eller strykjärn.
Varför ska jag byte till LED?
expand_more
Det finns fler anledningar till att byta ut sina gamla lampor till LED belysning. Det mest uppenbara argumentet är energibesparingen, generellt sätt sparar man 50% el genom att byta från kvicksilver eller halogen till LED. En annan anledning är att LED lampor går att återvinna då de inte innehållet några farliga substanser.
/ Referenser

Våra senaste projekt